Nestor notabiliskea

Írta: Allison Poor és Rebecca Williams

Földrajzi tartomány

A kea csak az új-zélandi South Island hegyeiben található.(del Hoyo és mtsai, 1996; Tebbich és mtsai, 1996)

  • Biogeográfiai régiók
  • ausztrál
    • anyanyelvi
  • Egyéb földrajzi feltételek
  • sziget endemikus

Élőhely

A keák erdős völgyekben és déli bükkösben élnek (Nothofagus) olyan erdők, amelyek 600–2000 méteres magasságban alpesi cserjéseket szegélyeznek. Nyáron a kea magasan fekvő cserjések és alpesi tundra területeken él. Ősszel magasabbra költöznek, hogy bogyókat keressenek. Télen a kea a fasor alá mozog.(del Hoyo et al., 1996)



  • Élőhely régiók
  • mérsékelt
  • földi
  • Földi biomok
  • erdő
  • hegyek
  • Irányzékállás
    600-2000 m
    1968,50-6561,68 ft

Fizikai leírás

A kea varjú méretű papagáj, felnőttként körülbelül 48 cm hosszú. Barnás-zöld fejük és alsó részük feketés széllel. Testük fénytelen bronzzöld tollazatú. Elsődlegesük külső szövedéke tompakék, az alsó szárnyfedők pedig narancsvörösek, sárga ráncokkal és bevágásokkal, amelyek a repülési tollak alsó oldaláig terjednek. A hát alsó része tompavörös színű, a felső farokfedőig ér. A farok felső felülete bronzzöld, a farok alsó felülete tompa sárga. A Kea felső számlája meghajlott (kulmen). A nőstényeknek rövidebb, kevésbé ívelt száruk van, és körülbelül 20 százalékkal kisebbek, mint a hímek. A fiatalkori keának sárgás koronája és cereája van.(Bond és mtsai, 1991; del Hoyo és mtsai, 1996; Diamond és Bond, 1999)



  • Egyéb fizikai jellemzők
  • endoterm
  • homoioterm
  • kétoldalú szimmetria
  • Szexuális dimorfizmus
  • hím nagyobb
  • Átlagos tömeg
    922 g
    32,49 oz
  • Átlagos hosszúság
    48 cm
    18,90 hüvelyk

Reprodukció

A keáknak poligon párosítási rendszere van. A hímek a dominanciaért küzdenek, és a hierarchia szigorú: bizonyos években a hímek 10%-a is szaporodhat. A párosítást gyakran a nő kezdeményezi, aki közeledik a hímhez, és játékra hív, vagy alázatos testtartást vesz fel, és előkészületet kér. A hím ezután megeteti a nőstényt egy visszafolyt étellel, és felszállítja.(del Hoyo és mtsai, 1996; Diamond és Bond, 1999; Tebbich és mtsai, 1996)

  • Párosítási rendszer
  • poligonus

A keák szaporodását az év minden szakában megfigyelték, kivéve a késő őszt. Fő szaporodási időszakuk júliustól januárig tart. Kövek alatti odúkban vagy fa gyökerei között fészkelnek. A kea két-négy tojásból áll, és három-négy hétig inkubálja a tojásokat. A kikelő fiókák 13 hét után kirepülnek, majd további 5-6 hét elteltével szétszóródnak születési területükről. A hímek ivaréretté válnak négy-öt év után, míg a nőstények már három éves korukban válnak ivaréretté.(del Hoyo és mtsai, 1996; Diamond és Bond, 1999; Tebbich és mtsai, 1996)



  • Főbb szaporodási jellemzők
  • iteroparózus
  • egész éves tenyésztés
  • gonochor / gonochoristic / kétlaki (a nemek elkülönülnek)
  • szexuális
  • tojásról szaporodó
  • Tenyésztési intervallum
    Kea fajta évente egyszer.
  • Tenyésztési időszak
    A kea főként január és július között tenyészik.
  • Sortojás szezononként
    2-től 4-ig
  • Hatótávolság a kikelésig
    3-4 hét
  • Átlagos kirepülési életkor
    13 hét
  • Határidő a függetlenségig
    18-19 hétig
  • Korhatár szexuális vagy szaporodási érettségben (nőstény)
    3 (alacsony) év
  • Korhatár szexuális vagy szaporodási érettségben (férfi)
    4-5 év

Az egyik nőstény kea lerakja tojásait, leül a fészkére, és három hétig kotlik. Ez idő alatt ritkán hagyja el a fészket, és a hím eteti. A tojások kikelése után a hím folytatja a nőstény táplálását, ő pedig a fiókákat. Egy hónap múlva a hím maga kezdi etetni a fiókákat. A fiókák 9-13 hetes korukban kirepülnek, és a hím kizárólagos felelősséget vállal az etetésért. Legfeljebb hat hétig eteti fiókáit. Ezt követően a fiatal egyedek eloszlanak születési területükről, és két-három évig rajokban utaznak, mielőtt letelepednek.(Gyémánt és Bond, 1999)

  • Szülői befektetés
  • altricial
  • előtrágyázás
    • védelmező
      • női
  • előkelés/születés
    • tartalékolás
      • női
    • védelmező
      • női
  • elválasztás / kirepülés előtt
    • tartalékolás
      • férfi
      • női
    • védelmező
      • férfi
      • női
  • függetlenség előtt
    • tartalékolás
      • férfi
    • védelmező
      • férfi
      • női
  • a fiatalkori tanulás meghosszabbítása

Élettartam/élettartam

Kea 14,4 évig élhet fogságban. A vadon élő élettartamáról nem számoltak be.(Carey és Judge, 2002)

Viselkedés

A keák rendkívül intelligens, szociális madarak. Családi csoportokban élnek, és a 30-40 madárból álló csoportok gyakran a legkiválóbb táplálkozási helyeken, például szeméttelepeken keresnek táplálékot. A Kea sokféle szociális viselkedést mutat, beleértve a bonyolult játékot is. Vannak dominancia-hierarchiáik, de ezek a hierarchiák nem feltétlenül lineárisak. Például egy felnőtt férfi domináns lehet egy szubault férfival szemben, aki domináns egy fiatal férfival szemben, aki viszont domináns a felnőtt férfival szemben. A kea-ban végzett együttműködési kísérletek azt sugallják, hogy a domináns egyedek arra kényszeríthetik az alárendelteket, hogy olyan feladatokban működjenek együtt, amelyek csak a domináns madarak számára előnyösek. Azt is kimutatták, hogy a fogságban a kea bonyolult feladatokat tanul meg mások megfigyeléséből, bár ezt a képességet a vadon élő kea esetében nem mutatták ki. Feltételezték, hogy az extrém alpesi környezetben való élet arra ösztönözte a keát, hogy opportunista módon fedezze fel környezetét. Általában emberi holmikat vizsgálnak, és köztudottan tönkreteszik az autótartozékokat és a síházak felszereléseit. A kea napi életű, kora reggel felkel, hogy elkezdjen hívogatni, majd késő reggelig táplálékot keres. Általában a nap közepén tanyáznak, és este kezdenek újra táplálékot keresni, néha egészen sötétedésig, amikor a faágakra mennek éjszakázni. E napi tevékenységek időzítése az időjárás függvényében változik; A kea meglehetősen hőtűrő, és több időt tölt a meleg napokon.(Diamond és Bond, 1999; Gajdon és mtsai, 2004; Huber és Taborsky, 2001; Tebbich és mtsai, 1996)



miért rázzák le a kutyák
  • Kulcsviselkedések
  • fán élő
  • legyek
  • napirendi
  • mozgékony
  • vándorló
  • Társadalmi
  • dominancia hierarchiák

Home Range

A kea-ban kifejezett otthoni tartomány mérete nem szerepel.

Kommunikáció és észlelés

A kea vizuális, tapintási, hallási és kémiai ingereket észlel. A hangok széles tárházával kommunikálnak, beleértve a „kee-ah” repülési hívást, amelyről elnevezték őket. Úgy is kommunikálnak, hogy fejtollaikat különféle „arckifejezésekre” szöszölik, és testtartást végeznek.(Gyémánt és Bond, 1999)

  • Kommunikációs csatornák
  • vizuális
  • akusztikus
  • Érzékelési csatornák
  • vizuális
  • érintés
  • akusztikus
  • kémiai

Étkezési szokások

A kea opportunista, mindenevő papagájok. A déli bükkök levelei, rügyei és diói (Nothofagus) különösen fontosak a kea diétában. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban évszakonként változnak. Tavasszal hegyi százszorszépet esznek (Celmisia) és ássuk be a talajba a kis növényeket ésrovarok. Nyáron a kea a virágzó hegyi len nektárját és pollenjét fogyasztja (Phorium colensoi) és rata (Metrosideros). A koprosma bogyóit eszik (Coprosma) és hó totara (Podocarpus nivalis), és egye meg más növények leveleit, gyümölcseit, magjait és virágait. Nyáron esznek isbogármocsok,szöcskék, ésszárazföldi csigák. Ősszel a kea a hegyi bükk leveleivel és rügyeivel táplálkozik, és folytatja a takarmányozást más növények gyökereiből, hagymáiból, gyümölcséből, magjából és szárából. A kea egész évben takarja a szemétkupacokat, és élvezze a tetemek húsát és csontvelőjét. Ezek a táplálékforrások különösen fontossá válnak télen, amikor a növényi táplálék szűkös. Végül a jelentések szerint a kea esziknyulakésegerek, és hírnevet szereztek a támadásróljuh, bár általában csak sebesült vagy beteg juhokat zsákmányolnak.(del Hoyo és munkatársai, 1996; Diamond és Bond, 1999; Mathewson, 1991)



dogtronika
  • Elsődleges étrend
  • mindenevő
  • Állati élelmiszerek
  • emlősök
  • Dög
  • rovarok
  • puhatestűek
  • Növényi élelmiszerek
  • levelek
  • gyökerek és gumók
  • magvak, magvak és diófélék
  • gyümölcs
  • nektár
  • pollen
  • virágok

Ragadozás

Új-zélandi sólymok (Falco novaezeelandiae) megfigyelték a kea megtámadását, de senki sem számolt be sikeres ragadozás előfordulásáról. Kea továbbra is éber légi támadásokra, amikor táplálékot keres, és összefognak, hogy üldözzék a csoportjuk egy tagját fenyegető sólymokat.(Gyémánt és Bond, 1999)

Ökoszisztéma szerepek

A Kea, mivel opportunista, általános takarmánykereső, elsődleges, másodlagos és magasabb szintű fogyasztó. A múltban a keának valószínűleg számos versenytársa volt, mint például a kaka (Nestor meridionalis), moa (Anomalopteryx,Dinornis,Emeus,Euryapteryx,Megalapteryx, éspachyornisspp.), kakapo (Strigops habroptila), takahe (Porphyry mantelli), és új-zélandi hollók (Corvus moriorum). Az emberi betelepülés azonban elősegítette Új-Zéland őshonos madarak tömeges kihalását. A moa, takahe és új-zélandi hollók mára kihaltak, a kakapo pedig rendkívül ritka. Csak a kaka marad versenyben a keával, és ahol elterjedési területeik átfedik egymást, ez a két közeli rokon faj sok azonos táplálékforrást használ fel.(Gyémánt és Bond, 1999)



Kölcsönös fajok

Gazdasági jelentősége az emberek számára: pozitív

A kea fontosak Új-Zéland idegenforgalmi ágazata számára. Ezeket a madarakat a Természetvédelmi Minisztérium „Új-Zéland Déli-Alpjai bohócának” nevezte, és tömegeket vonzanak, amikor autókon gyűlnek össze.(Diamond és Bond, 1999; Mathewson, 1991)

  • Pozitív hatások
  • ökoturizmus

Gazdasági jelentősége az emberek számára: negatív

Köztudott, hogy a kea megtámadja a juhokat, és a sebek megfertőződhetnekClostridiumbaktériumok. A baktériumok vérmérgezést okozhatnak, ami végzetes lehet a juhok számára. A papagájok egyre gyakrabban kerültek kapcsolatba emberi lakóhellyel, néha szeméttelepeken és kabinokban keresnek táplálékot. A Kea köztudottan tönkreteszi az autótartozékokat, például az ablaktörlőket és az időjárási hatásokat. Ezeknek a madaraknak túrabakancsuk is van, és tárgyakat, például napszemüveget loptak el. A kár komoly problémákat okozhat, például amikor a madarak kitépik az autó vezetékeit és tönkreteszik a sífelvonók figyelmeztető rendszereit.(Gyémánt és Bond, 1999)

  • Negatív hatások
  • háziállat-betegséget okoz vagy hordoz

Védelmi állapot

Az IUCN jelenleg a keát sebezhető fajnak minősíti, és a BirdLife „korlátozott elterjedési területéhez tartozó” faj. A legtöbb papagájhoz hasonlóan a CITES II. függeléke szerinti nemzetközi kereskedelmi szabályok vonatkoznak rájuk. A keát Új-Zélandon az 1953-as Wildlife Act, a National Parks Act, az Animals Protection Act és a Trade in Endangered Species Act is védi. Ezek a törvények megtiltják a kea befogását magán- és állami területeken, tiltják a rossz bánásmódot és tiltják kivitelüket. A papagájcsempészet azonban jövedelmező üzlet, és a keát gyakran befogják és exportálják a feketepiaci kisállat-kereskedelem számára. Nem ismert, hogy pontosan hány kea maradt a vadonban. A becslések mindössze 2000 és 5000 madár között mozognak, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kea populációk stabilak – különösen a nemzeti parkokban és más védett területeken.(del Hoyo és munkatársai, 1996; Diamond és Bond, 1999)

Közreműködők

Allison Poor (), University of Michigan-Ann Arbor.

Allison Poor (szerző), University of Michigan-Ann Arbor.

Rebecca Williams (szerző), University of Michigan-Ann Arbor, Terry Root (szerkesztő), University of Michigan-Ann Arbor.