Trichys fasciculata hosszúfarkú disznó

Írta: Ariane Reister

Földrajzi tartomány

A hosszúfarkú disznók Délkelet-Ázsiában honosak. Megtalálhatóak az egész területen, amelyet nyugaton és délen Szumátra, keleten és délen Borneó határol. Elterjedésüket északon a Maláj-félsziget határolja.('Long-tailed porcupine', 2004; Medway, 1965)

  • Biogeográfiai régiók
  • keleti
    • anyanyelvi

Élőhely

A hosszúfarkú disznók számos különböző élőhelyen élnek, és túlnyomórészt szárazföldiek, és szívesebben élnek odúkban, barlangokban és kidőlt fák körüli hasadékokban. Bár ők is fára és cserjére másznak élelem után kutatva. Szubtrópusi és trópusi nedves, széles lombú erdőkben élnek, például esőerdőkben, tőzeges mocsárerdőkben, édesvízi mocsárerdőkben, síkvidéki esőerdőkben, hegyvidéki esőerdőkben és lágerdőkben. A hegyvidéki alpesi réteken és cserjéseken, valamint szubtrópusi és trópusi tűlevelű erdőkben is élnek. Néha előfordulnak mangrove erdőkben. 1159 méteres magasságban találták őket.('Ekoreégiók, amelyek hosszúfarkú disznót tartalmaznak, Trichys fasciculata', 2005; 'Long-tailed porcupine', 2004; 'Purcupine', 2005)



dogtronika
  • Élőhely régiók
  • tropikus
  • földi
  • Földi biomok
  • szavanna vagy gyep
  • erdő
  • esőerdő
  • Vizes élőhelyek
  • ingovány
  • Irányzékállás
    0-tól 1159 m-ig
    0,00 és 3802,49 ft között

Fizikai leírás

A hosszúfarkú disznók a Hystricidae család legkisebb tagjai, tüskés patkányokra emlékeztetnek. Súlyuk 1,7 kg-tól 2,3 kg-ig terjedhet, hossza a fejtől a farok tövéig akár 48 cm is lehet. A farok hossza akár 23 cm is lehet. A hosszú farok elszakadhat a test többi részétől, potenciálisan megmentve tulajdonosát a ragadozástól. Több nőstény, mint hím található farka nélkül. Talán a hímek a farkuknál tartják a nőstényeket párzás közben, amitől a farok leszakad. Ha elveszett, a farok nem regenerálható. A hosszúfarkú disznók mellső lábán négy, hátsó lábukon öt ujj található. A hosszú farkú disznók jó hegymászók, széles mancsaik miatt.('Long-tailed porcupine', 2004; 'Porcupine', 2005; 'Porcupines', 2002; Medway, 1969; Roze, 1989)



A hosszúfarkú disznók felsőteste fekete vagy barna, alul pedig fehér. A fej és az alsó rész kivételével, amelyeket szőr borít, a hosszúfarkú disznók lapított tüskék borítják, amelyek végei sötétbarna színűek, hegyük fehér színű. Ez a faj rendelkezik a család legrövidebb tüskéivelHystricidae. Egyik tollszár sem hosszabb 5 cm-nél. A tüskék között sörtékhez hasonló szőrszálak vannak. A pikkelyek borítják a barna farok hosszának nagy részét, amely üreges tollszárral van kihegyezve. Ezek a kefeszerű tollak a hátsó és a hátsó negyedben koncentrálódnak. Más disznóféléktől eltérően ezek a tollak megrázva nem adnak ki zörgő hangot. Nem találtak információt a hímek és nők közötti fizikai különbségekről, például méretről.('Long-tailed porcupine', 2004; 'Porcupine', 2005; 'Porcupines', 2002; Roze, 1989)

  • Egyéb fizikai jellemzők
  • endoterm
  • homoioterm
  • kétoldalú szimmetria
  • Tartomány tömeg
    1,5-2,3 kg
    3,30-5,07 font
  • Tartomány hossza
    27,9-48 cm
    10,98-18,90 hüvelyk

Reprodukció

A hím mérete és tolltollainak sűrűsége meghatározó tényezőnek tűnik a nőstények párválasztásában. A párválasztásban azonban a kémiai jelzések is nagy szerepet fognak játszani a nőstény számára. A disznók erős korhadófa szaga valószínűleg a költési időszakban vonzza egymáshoz a hímeket és a nőstényeket. Amikor egy nőstény párzásra kész, párzási hangot ad ki, ami magához vonzza a hímeket. A hímeknek ezután meg kell küzdeniük egymással, hogy a párja lehessen. A más hímekkel csatát nyerő hímeket ezután egy nőstény kiválaszthatja párjának. A győztes általában a legnagyobb és legidősebb disznó, és három napig meg kell őriznie a nőstényt a többi kérőtől. A párosítási rendszerekről nem találtak konkrét információtT. fasciculata, ettől eltekintve hasonlít a családjában lévő többi disznóba.('Porcupines', 2002; Dworetzky, 1998)



A disznók szaporodási időszaka szeptember és november között van, de a nőstények csak körülbelül egy hónapig ivarosak (ha ezen a hónapon belül szaporodnak). Ha a nőstény ebben a hónapban nem szaporodik, egy másik hónapban ismét ivaros lesz. A nőstények egyéves korukban kezdenek szaporodni, az ovuláció gyakran 18 hónapos korban kezdődik. A szaporodási időszak előtt a nőstények szorongást és várakozást mutatnak azáltal, hogy fogukat rágják tárgyakon. Hangosabbak is; a szokásosnál jobban vacogtatják a fogukat. A hímek szintén szokatlan viselkedést mutatnak ebben az időszakban. Hangosabban nyüszítenek, és messzebbre utaznak, mint általában. Ezek a disznók éjszaka pároznak. Körülbelül hét hónapos vemhesség után egy vagy két fiatal „porcupets” születik. Konkrét információk aT. fasciculatanem ismert, de úgy gondolják, hogy hasonló a család többi tagjához.('Afrikai brush-tailed porcupine', 2004; 'Long-tailed porcupine', 2004; 'Porcupines', 2002; Costello, 1966; Dworetzky, 1998)

  • Főbb szaporodási jellemzők
  • iteroparózus
  • szezonális tenyésztés
  • gonochor / gonochoristic / kétlaki (a nemek elkülönülnek)
  • szexuális
  • elevenszülő
  • Tenyésztési intervallum
    A tenyésztési időközök évente legfeljebb két alomig terjedhetnek.
  • Tenyésztési időszak
    A szaporodás szeptembertől novemberig tart.
  • Az utódszám tartománya
    1 (alacsony)
  • Átlagos utódszám
    1-2
  • Átlagos terhességi időszak
    7 hónap
  • Elválasztási kor tartománya
    6-8 hét
  • Korhatár szexuális vagy szaporodási érettségben (nőstény)
    9-16 hónapig
  • Átlagéletkor szexuális vagy reproduktív érettségben (nő)
    12 hónap
  • Korhatár szexuális vagy szaporodási érettségben (férfi)
    8-18 hónap
  • Átlagéletkor szexuális vagy reproduktív érettségben (férfi)
    12 hónap

Nincs konkrét információ a szülői befektetésrőlT. fasciculataelérhető, de szaporodásuk hasonló a többi óvilági disznóhozHystricidae. A rokon fajoknál a fiatalok nyitott szemmel születnek, és jelen vannak a tolltollak, a metszőfogak és a premoláris fogak. Az anya gondoskodik újszülöttjéről a nyári hónapokban. A nőstények szoptatják fiókáikat, amelyek viszonylag korán elkezdenek más élelmiszereket is beépíteni étrendjükbe.('Afrikai brush-tailed porcupine', 2004; 'Long-tailed porcupine', 2004; 'Porcupines', 2002; Costello, 1966; Dworetzky, 1998)

  • Szülői befektetés
  • prekociális
  • előtrágyázás
    • tartalékolás
    • védelmező
      • női
  • előkelés/születés
    • tartalékolás
      • női
    • védelmező
      • női
  • elválasztás / kirepülés előtt
    • tartalékolás
      • női
    • védelmező
      • női

Élettartam/élettartam

Egy fogságban tartott egyed több mint 10 évet élt, a vadon élő élettartamról nem áll rendelkezésre információ. Más sertésfajták gyakran 5-6 évig élnek a vadonban.('Long-tailed porcupine', 2004; 'Porcupines', 2002)



Viselkedés

A hosszúfarkú disznók menedéket nyújtanak odúkban, barlangokban, fákban és más természetes üregekben. Éjszakai állatok, a nap nagy részét földalatti menhelyeken töltik. HabárT. fasciculataelsősorban a földön élő állatok, de nagyon ügyes hegymászók is. Amikor az erdő talaján futsz,T. fasciculataegyenesen felfelé tartja a farkát. Ez a sertés szöszöli és kiszélesíti a tollait, és üti a lábát, ha megijed.('Long-tailed porcupine', 2004; Roze, 1989)

  • Kulcsviselkedések
  • fán élő
  • rettenetes
  • éjszakai
  • mozgékony
  • ülő
  • magányos

Home Range

Nincs információ az otthoni tartományokrólT. fasciculatamegtalálták.

Kommunikáció és észlelés

A hím disznók halkan vagy magas hangon „énekelnek”, amikor szexuálisan izgatottak. Az anyák hangok segítségével kommunikálnak gyermekeikkel, hogy irányítsák utódaikat, merre menjenek. Néha az utód nyöszörgéssel válaszol. Speciális információ a kommunikációrólT. fasciculatanem található.(Costello, 1966)



  • Kommunikációs csatornák
  • érintés
  • akusztikus
  • kémiai
  • Érzékelési csatornák
  • érintés
  • akusztikus
  • kémiai

Étkezési szokások

A hosszúfarkú disznók főként növényevők, gyümölcsöket, magvakat, bambuszrügyeket és a fák kambiumrétegét eszik, bár étrendjükben gerinctelenek is lehetnek. Fára és cserjére másznak élelmet keresve('Long-tailed porcupine', 2004; 'Porcupine', 2005)

  • Elsődleges étrend
  • növényevő
    • folivore
    • húsevő
  • Állati élelmiszerek
  • rovarok
  • szárazföldi nem rovar ízeltlábúak
  • Növényi élelmiszerek
  • levelek
  • fa, kéreg vagy szár
  • magvak, magvak és diófélék
  • gyümölcs

Ragadozás

Úgy tűnik, hogy a hosszúfarkú disznók elveszíthetik a farkukat, ami lehetővé teszi számukra, hogy megragadják a ragadozó zsákmányt. A hosszúfarkú disznóknak nincs dokumentált ragadozója, de sok nagyobb emlős, kígyó vagy ragadozó madár potenciális ragadozó.('Long-tailed porcupine', 2004; Schemnitz, 1994)



Ökoszisztéma szerepek

Mivel a disznók a fa kambiumrétegével táplálkoznak, a fa elpusztul. Egy fa halála ökológiai szempontból jelentős. Például az elhalt fák számos madárfaj számára fontos élőhelyei lehetnek.(Wright, 2004)

  • Ökoszisztéma hatása
  • élőhelyet hoz létre

Gazdasági jelentősége az emberek számára: pozitív

Egyes őslakosok úgy vélik, hogy a hosszú farkú disznók farkának van értéke. Eltávolítják a sertésbőr többi részéből. A farok őslakos népek általi használatát soha nem dokumentálták teljesen.('Long-tailed porcupine', 2004)

  • Pozitív hatások
  • a testrészek értékes anyagok forrásai

Gazdasági jelentősége az emberek számára: negatív

A hosszúfarkú disznók néha kellemetlen fajnak számítanak, mert elpusztítanak bizonyos növényeket (azaz ananásztermést). Egy fa kambiumrétegének elfogyasztásával a fák pusztulását is okozhatják.('Long-tailed porcupine', 2004)

  • Negatív hatások
  • növényi kártevő

Védelmi állapot

A hosszúfarkú disznók jelenleg nincsenek veszélyeztetve. A vadon élő állatok védelméről szóló 1972/1976-os törvény értelmében azonban a hosszúfarkú sertésféléket „teljesen védett” kategóriába sorolják a Malajziai-félszigeten.('Long-tailed Porcupine', 2004; 'Long-tailed Porcupine, Landak Padi', 2004)

Közreműködők

Tanya Dewey (szerkesztő), Animal Agents.

mark buehrle kutyák

Ariane Reister (szerző), Kalamazoo College, Ann Fraser (szerkesztő, oktató), Kalamazoo College.